Потребни состојки. За 4 лица :
- 1 кисела зелка (до 2 кг)
- 1 главица кромид
- 150 мл свинска маст
- Свинско месо
- Свинска сланина
- Бибер
- Ловоров лист
Зима е кога во куќата ќе замириса на подварок. Нема кој не го сака ова традиционално јадење.
Подготовка.
Исечете ја зелката на ситни парчиња, малку измијајте ја и процедете.
Загрејте ја маста, па на неа издинстајте го ситно исечканиот кромид и зелката. Потоа додадете ги месото што претходно го исчекавте, и потоа пржете се заедно околу 20мин. Издинстаната смеса зачинете ја со бибер по вкус и ловоров лист, а потоа ставете ја во земјен сад. Парчињата сланина ставете ги над измешаната смеса. Печете додека зелката не стане мека, на 200 степени, околу 1час и половина, или 2 часа.
Добро се сервира со компир. Добар апетит !