Нема да ви треба долго време и ќе го добиете највкусниот леб што сте го пробале.
За љубителите на леб, ова ќе биде вистинско откровение. Неговата кора е крцкава, додека внатрешноста е мека и перфорирана. Не ви треба многу време или вештини за готвење за да го направите, бидејќи како што сугерира неговото име, овој леб не се меси. Постои верзија на овој леб за која треба подолго време да се подготви, т.е. тестото мора да стои преку ноќ, но и оваа верзија е исклучително вкусна, толку повеќе за кратко време ќе добиете домашен леб, кој ќе го јадете со апетит за појадок со намаз од лешник или со вкусно пилешко со цимет за ручек.
Состојки:
- 675 гр брашно
- 550 мл топла вода
- 7 гр квасец
- 2 лажички сол
- 1 лажичка шеќер
Подготовка:
Во мал сад ставете 125 мл вода, измешајте лажичка шеќер и сув квасец и оставете да нарасне.
Во поголем сад за мешање ставете 675 гр брашно и 2 лажички сол и измешајте, додадете го квасецот и почнете да го комбинирате брашното со вода со вилушка, додавајќи малку вода. Кога ќе ја потрошите целата вода, измешајте се добро, тестото ќе биде многу лепливо. Истурете го на работната површина, побрашнете го дното на садот, вратете го тестото назад и брашно исто така одозгора. Покријте со фолија и оставете да расте околу час и половина.
Вклучете ја рерната на 250 степени, истурете околу еден литар вода во една тава и ставете ја на долната решетка за да се загрее водата заедно со рерната.
Намачканото тесто распоредете го на брашно хартија за печење. Поделете го тестото на половина и обликувајте лебчиња со многу малку брашно. Исечете ги векничките со брич или многу остар нож и префрлете ги заедно со хартијата за печење во плехот.
Ставете ги во рерна и печете десет минути заедно со тавата во која се наоѓа водата, извадете ја тавата со вода, по десет минути и печете уште 15 до 20 минути, или додека не добиете убава жолта кора. Изладете на решетка и сервирајте.
Пријатно!