Категории

РЕЦЕПТ: Чоколаден колач без брашно кој не се пече

Оваа комбинација е вистинска хармонија на вкусови.  Ако спаѓате во клубот на обожаватели на кикирики и чоколадо, не треба да бидете премногу убедени да го пробате овој колач. Бонус е што не мора да ја вклучувате рерната за овој рецепт затоа што не се пече.

СОСТОЈКИ:

За основата

  • 130 гр брашно од кокос
  • 80 гр мазен путер од кикирики
  • 80 гр излупени несолени кикирики
  • 50 гр какао
  • 4 лажици мед
  • 1 лажица вода

За кремот

  • 200 гр мазен путер од кикирики
  • 70 гр класичен путер од млеко
  • 70 гр мед
  • малку сол

За глазурата

  • 100 гр црно чоколадо
  • 1 лажица мазен путер од кикирики
  • 1 лажица путер од млеко
  • 1 лажица мед

ПОДГОТОВКА:
1. Обработете ги сите состојки за основата во блендер или миксер. Мешајте додека не добиете густа и леплива смеса. Ако ја направи смесата премногу сува, додадете малку повеќе мед, а ако е премногу влажна, додадете малку кокосово брашно.

2. Пренесете ја смесата во мала тркалезна форма или правоаголна или квадратна тава и добро притиснете ја на дното на садот, а потоа ставете ја во фрижидер додека го подготвувате кремот.

3. Ставете ги сите состојки на кремот во сад и мешајте околу две до три минути додека не добиете мазна и сјајна смеса. Имајте на ум дека путерот од млеко мора да биде на собна температура, па извадете го од фрижидер половина час пред камшикување и подгответе го. Истурете го готовиот крем врз изладената основа и вратете се во фрижидер еден час.

4. Подгответе ја глазурата со ставање путер, чоколадо и мед во сад, а потоа се топи на тивок оган. Кога ќе се стопат состојките, измешајте ги, додадете лажица путер од кикирики и измешајте сè добро и прелијте го со тортата. Вратете се во фрижидер и ставете го во фрижидер три до четири часа пред да го послужите.

Пријатен апетит!

Прегледи:
506
Објавено на:
27.06.2021