Оваа фина торта без брашно е лесна за подготовка, бидејќи нема разделување на суви и влажни состојки, но сите тие се ставаат во мешалка и тоа е тоа. Она што трае најмногу време е да готвењето на портокалите. Но, дури и тоа не е тешка работа, само треба да ги ставите во шерпа и да ги оставите да готват. Дополнителен плус, е тоа што прекрасниот мирис на портокал ќе се шири низ куќата.
СОСТОЈКИ:
- 2 портокали
- 6 големи јајца
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 1 1/4 чаши шеќер
- 2 чаши мелени лешници, а можеби и брашно од бадем
- 1/2 шолја какао
- 1/2 лажиче цимет
- малку сол
- шеќер во прав
ПОДГОТОВКА:
Ставете ги портокалите во средно тенџере за готвење и покријте ги со вода. Кога водата врие, ставете го капакот и намалете ја топлината. Гответе ги портокалите додека не омекнат – потребни се околу два часа. Кога портокалите се ладат, исечете ги на половина и извадете ги големите семиња од нив.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете ги портокалите во мешалка и мешајте додека не добиете пире. Додадете други состојки освен шеќер во прав и мешајте додека смесата не се изедначи. Истурете во тава за торта и печете 45 минути до еден час или додека не излезе чиста чепкалка за заби залепена на средина од тортата. Кога тортата ќе се олади, посипете ја со шеќер во прав или ставете облога по желба.
Пријатно!