Совршено како предјадење или вечера – Шкотски јајца за гастро-авантуристи со рафиниран вкус.
Рецептот за ова јадење е стар скоро 300 години и постојат голем број на различни теории за потеклото и етимологијата на шкотските јајца, но нема цврсти докази за ниту едно од нив. Исто така, постои можност рецептот да испловил до Лондон од Индија, бидејќи неодоливо потсетува на рецептот за ниргиси кофа. Можеби му се допаднал на еден офицер на британското кралство, па сакал да ги јаде и дома. Денес шкотските јајца се омилена храна за излети. Варени јајца завиткани во свеж полнење од колбаси или месо, а потоа потопени во смеса за поховање (брашно, јајца, гевреци) и пржени во длабоко масло може да се сервираат топло и ладно и со разни сосови. Иако свежиот колбас е совршена затоа што е веќе зачинета точно, меленото месо игра голема улога во овој убав специјалитет.
СОСТОЈКИ:
- 450 гр мелено месо
- 1 кромид
- пипер
- сол
- 1 лажичка зачинета пиперка
- 1 јајце
- 2 лажици лебни трошки
- 50 мл млеко
- 1 чешне лук
- 4-5 варени јајца
За панирање:
- 2 јајца
- 1/2 чаша брашно
- 1/2 чаши презла
- 1 лажица сецкан магдонос
СОСТОЈКИ:
Подготовка 1. Сварете тврдо 4-5 јајца. Ставете презла.
2. На масло пропржете ситно исечен кромид, па додајте го во мелено месо. Потоа додадете сол, бибер и црвена пиперка. Додадете лебни трошки, сирово јајце, мелен лук и сецкан магдонос и ситно измешајте ја смесата.
3. Изладете и излупете го вареното јајце.
4. Подгответе ја смесата за леб.
5. Поделете ја мешавината од месо на четири дела или на пет дела, во зависност од тоа колку јајца имате. Направете плескавица од секој дел, ставете варено јајце, премачкајте со месо и обликувајте топче со рацете, а потоа превртете го секое во брашно, јајца и презла.
6. Загрејте го маслото во тава, се препорачува да биде подлабоко или во фритеза, а потоа испржете две топчиња за една минута или две на повисок оган, додека не се формира кора, а потоа на помал оган уште 20 минути. Завртете ги топчињата со лажица за да не ја изгубат формата.
7. Извадете ги готовите шкотски јајца на хартиена крпа за да ги исцедите вишокот маснотии и послужете ги со бел сос од павлака и мајонез.
Добар апетит !