Правилото на кето диетата е јасно – ограничена потрошувачка на јаглени хидрати. Тоа значи дека се дозволени само одредени видови храна – сите џемпери од месо и риба, одредени млечни производи и повеќето зеленчуци.
Доколку ви треба идеја за кето рецепт, или само предлог за малку поинаков ручек, пробајте го рецептот за сочна мусака со зелка и сирење. Бидејќи нема месо, тоа може да го јаде секој што почитува вегетаријанска исхрана.
СОСТОЈКИ:
- 1 главица зелка
- 1 кромид
- 2 лажички ситно сечкан лук
- 180 гр крем сирење
- 170 гр чедар сирење
- 1 1/2 чаши павлака за готвење
- 8 лажици стопен путер
- зачини по желба
ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во меѓувреме, во длабока тава на путер пропржете ги ситно сечканиот кромид и лукот. Додадете ја ренданата зелка и полека мешајќи оставете ја да се крчка во сопствениот сок 7-10 минути. Истурете крем за готвење и крем сирење, додадете зачини по вкус и оставете на оган уште 5 минути. Кога е готова, смесата истурете ја во подмачкан огноотпорен сад, посипете со рендан чедар и печете во рерна 15-20 минути додека кашкавалот се растопи и добие златна боја.
Пријатно!