Категории

РЕЦЕПТ: Козјо сирење со зачини и маслиново масло – Прилог за гурмани со истенчен вкус

Козјо сирење во масло со разни билки е кулинарски специјалитет кој е идеален како гарнир со пршута и други видови сушено месо со црвено вино.

СОСТОЈКИ:

  • тврдо козјо сирење
  • маслиново масло, по можност ладно цедено екстра девствено
  • лук (чен, два)
  • свеж босилек
  • свежа јаглика
  • свеж зачин
  • свежо оригано
  • мелен црн пипер
  • зрна црвена пиперка, конзерва и обична црна боја
  • така
  • сува лута пиперка

ПОДГОТОВКА:
1. Измијте ги билките, исечкајте ги, не мора да бидат премногу фини, и исечкајте го лукот што е можно поситно.

2. Исечете го козјо сирење на коцки.

4. Наредете ред сирење, ред зачини во тегла и така сè додека не ги потрошите подготвените состојки.

5. Додадете сол и бибер по вкус. На крај, покријте сè со маслиново масло додека не ги покрие сирењето и зачините.

6. Затворете ја теглата добро и оставете ја во фрижидер да отстои некое време, така што сирењето ќе добие ароми. Послужете како гарнир со предјадење или главно јадење и црвено вино!

Пријатен апетит!

Прегледи:
1074
Објавено на:
13.03.2021