Категории

РЕЦЕПТ: Кремасто рижото со пилешко

Направете вкусно кремасто рижото со пилешко за 40 минути, брзо, лесно и во една тава, што го олеснува миењето садови и ви остава повеќе време за вашето семејство.

Потребни се намирници за 2 лица

СОСТОЈКИ:

  • пилешко бело месо 250 гр
  • морков 100гр
  • грашок 100 гр
  • слатка пченка 100гр
  • ориз 80 гр
  • кромид 0,5 главици кромид
  • лук 1 чешне лук
  • сол
  • пиперка
  • вегета
  • лист магдонос

ПОДГОТОВКА:

За рижото со пилешко, прво подгответе го белото пилешко месо: исечете го пилешкото на мали коцки со големина на еден залак. Потоа зачинете го пилешкото бело месо со сол, бибер и вегета. Вака подготвеното месо пропржете го во длабока тава со малку загреано масло, само пилешкото малку да порумени. Извадете го готовото пилешко од тавата и оставете го топло, а во истата тава продолжете со подготовка на рижото.

Подгответе го рижото на следниот начин: половина од кромидот ситно исечкајте го, во маслото во кое се пржело пилешкото ставете го кромидот, покријте го со малку вода и кратко динстајте само да се соединат вкусовите и аромите на кромидот и пилешкото. На пропржениот кромид додадете морков исечкан на коцки и едно чешне лук ситно, сето кратко пропржете, па додајте грашок и слатката пченка. Зачинете го зеленчукот со сол, вегета и бибер, добро измешајте и пропржете една минута, па додадете го оризот и сето кратко пропржете со постојано мешање, за да се премачка оризот со масло и да се запече. Ќе видите дека оризот треба да стане малку стаклен и проѕирен.

Во вака приготвениот зеленчук и оризот полека додајте половина литар вода од три пати. Често мешајте го рижото и кога ќе испари водата додадете го повторно, на вкупно половина литар вода му требаат околу 20 минути за да се свари оризот и да стане кремаст.

Кога водата ќе зоврие и оризот со зеленчукот ќе стане кремаст, но приготвеното пилешко вратете го во целото зрно, додадете го ситно исечканиот лист магдонос и сè убаво измешајте. Покријте го рижото со пилешкото и оставете го оризот да ја вшмукува преостанатата течност 10 минути, а температурата на месото ќе се изедначи со рижото. Послужете го рижото со пилешко топло.

Прегледи:
719
Објавено на:
15.02.2022