Коктелот популарно наречен „Пеницилин“ го создал Сем Рос во средината на 2000-тите, кога работел во познатиот бар „Milk & Honey“ во Њујорк. Денес, тој служи низ целиот свет, докажувајќи го својот статус на еден од најдобрите.
Победничката комбинација во овој случај е виски помешано со свеж лимон и (домашен) мед и ѓумбир сируп. Слатко е, вкусно и се пие, а по ваша желба може да додадете и лажичка задимено шкотско виски, која се додава на горниот дел од пијалокот како додаток на вкусот, но и за подобар визуелен впечаток.
Состојки за домашен сируп од ѓумбир и мед:
- 10-15 см излупен ѓумбир
- 1 чаша вода
- 1 чаша мед
Подготовка на сируп:
Подгответе тенџере за готвење со средна големина. Во неа ставете чаша вода, чаша мед и 10-15 сантиметри излупен и ретко исечен ѓумбир.
Вклучете ја ринглата и почекајте да зоврие течноста со нежно мешање. Потоа намалете ја топлината и варете уште пет минути.
Кога ќе се олади, ставете ја добиената течност во фрижидер преку ноќ за да остави сирупот да стои. Следниот ден исцедете го сирупот преку газа.
СОСТОЈКИ ЗА КОКТЕЛ:
- 50 ml шкотско виски
- 25 мл сок од лимон
- 25 ml (домашен) ѓумбир и меден сируп
- 1 лажица пушеле шкотски виски со еден слад, по избор
ПОДГОТОВКА:
Истурете ги сите состојки во коктел шејкер или термос
Додадете пет коцки мраз и покријте го садот
Протресете најмалку 10 секунди
Истурете го добиениот коктел во чаша и додадете уште неколку коцки мраз ако сакате.
Живели!