Категории

РЕЦЕПТ: Највкусната кајгана за која е потребна 1 тајна состојка

Рецептот за дополнителни кремасти пржени јајца стана хит на интернет, а оние кои го пробаа тврдат дека не пробале ништо подобро.

Кенџи Лопез-Алт, американски готвач, сподели на Интернет рецепт од само три чекори за совршени изматени јајца. Една состојка што ја менува целата приказна, открива тој, е скроб. Само мала количина скроб ќе спречи јајцата да пресушат и да останат тврди – напротив, тие ќе бидат меки и сочни.

СОСТОЈКИ:

  • 4 лажици ладен путер
  • 4 јајца
  • малку сол
  • 2 лажички скроб – може да биде пченка, компир или тапиока

ПОДГОТОВКА:

1. Кога станува збор за подготовка, Кенџи препорачува да го изматите скробот со една и пол лажица вода за да се стопат грутките.

2. Потоа додадете половина од количината путер, јајца и сол и промешајте сè додека не добиете хомогена смеса.

3. Загрејте една лажица вода во тава на средна до висока топлина, додадете две лажици путер и почекајте да се формира пена, околу 10 секунди.

4. Додадете ја смесата со јајца, потоа свртете ги и распаѓајте ги јајцата околу две минути. Послужете веднаш додека е топло.

Пријатен апетит!

Прегледи:
672
Објавено на:
26.03.2021