Нема ништо послатко од лебот намачкан на џем, па дури и ако вашиот десерт е јагода, тогаш оброкот е совршен.
Џемот е идеално решение за појадок и вечера, но и за ужина. Често е омилен десерт за децата, а домашниот џем е секогаш во предност пред купениот во продавница. Доколку сте планирале да ја направите оваа бонбона, а не сакате да губите многу време, тогаш овој рецепт е идеален за вас бидејќи ќе ви заштеди време и во исто време ќе го направи слатко задоволство.
За 500 грама џем од јагоди потребни ви се 1 кг излупени јагоди, 500 гр шеќер и сок од еден лимон.
Подготовка:
Излупете го и пресечете го на половина. Јагодите посипете ги со шеќер и оставете ги да отстојат околу половина час за да го испуштат сокот. Ова можете да го направите и претходната вечер, за да стојат јагодите преку ноќ, уште подобро. Кога ќе почнете да ги готвите, прво нежно изгмечете ги и ринглата држете ја на најцврсто додека не зоврие.
Потоа оставете го да се крчка на пониска температура околу еден час. Во моментот кога смесата ќе престане да пени, тоа значи дека џемот е готов. Ве потсетуваме дека таа пена мора постојано да ја отстранувате. Кога е готово тргнете го од оган и додадете го лимонот, па малку промешајте.
Пред да започнете со полнење на теглите, загрејте ги во рерна на сто степени и сипете го џемот додека е уште топол. Само кога целосно ќе се излади, можете да го оставите вашиот џем на темно и ладно место. Побрзајте со подготовката и веднаш отворете ја првата тегла за да уживате во летот и најслаткиот џем од јагоди!