Малку се оние кои не сакаат чоколадни колачи, а според овој рецепт можете да направите и сладок магичен вкус.
- СОСТОЈКИ:
- 1,4 л вода,
- 18 лажици меко брашно,
- 18 лажици кристален шеќер,
- 3 лажици џем, мармалад или мармалад по ваш избор,
- 100 гр посни мелени бисквити,
- 6 лажици масло,
- 2 лажици какао,
- 2 лажички сода бикарбона,
- 120 гр пудинг од чоколадо,
- 200 гр чоколадо за готвење,
- 250 гр маргарин,
- 100 гр шеќер во прав,
- 300 гр крем за постење + 500 мл кисела или обична вода
ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте 13 лажици шеќер во 400 мл топла вода. Додадете 4 лажици масло и џем и измешајте сè. Додадете брашно, какао, сода и бисквити и измешајте сè.
Земете плех обложен со хартија за печење и истурете една третина од смесата. Печете ја кората 13 минути, а потоа испечете 3 кори.
Подгответе го пудингот со вода и шеќер во согласност со упатствата од вреќата, а потоа тргнете го од оган, додадете 100 гр скршено темно чоколадо и мешајте додека не се стопи. Ставете фолија над смесата за да не се формира кора додека не се излади. Изматете го маргаринот со шеќер во прав и измешајте го со пудингот.
Изматете ја шлагот според упатствата од кесата.
Наредете ја тортата, премачкајте го горниот дел од тортата со фил, а остатокот со шлаг. Стопете 100 гр чоколадо со 2 лажици масло и направете глазура да ја прелиете со неа.
Добар апетит!