Едноставна и брза торта со крем сирење и јагоди е идеална за потоплите денови и сезоната на вашето омилено црвено овошје.
Заменете го бисквитот со бисквити, а кремот со едноставна мешавина од крем сирење и јагоди. Комбинирајте ги двете компоненти, кул и воодушевувајте ги скоро сите што ќе ја испробаат оваа торта. Наместо да ги исецкате, можете да направите пире од јагоди и да додадете крем сирење, а може да користите и мед или сируп од агава наместо шеќер. Готовиот колач можете да го истурите и со овошен сос. Овошјето едноставно гответе го со шеќер и малку вода, кога е доволно густо, тргнете го од оган и посипете го со готовиот колач. И тоа е тоа, време е за слатко уживање!
СОСТОЈКИ:
- 250 гр бисквити
- 125 гр путер
- 500 гр крем или свежо кравјо сирење
- 250 мл шлаг
- 100 гр шеќер во прав
- 1 лажичка кора од лимон
- 1 лажица екстракт од ванила
- 500 гр јагоди
ПОДГОТОВКА:
1. Исечете ги бисквитите и измешајте ги со стопениот путер.
2. Притиснете ја смесата со прстите во плех за торта, со подвижен обрач, со дијаметар од 24 см и чувајте го во фрижидер додека го подготвувате кремот.
3. Исцедете го урда и измешајте со шеќер во прав, кора од лимон и арома на ванила. Во друг сад изматете го шлагот и измешајте со крем сирењето. Распоредете го кремот рамномерно врз основите на бисквитите.
4. Исечете ги јагодите и ставете ги во кремот, а потоа измешајте ги нежно.
5. Се шири кремот врз основата и се украсува со остатокот од јагоди.
6. Ставете го во фрижидер најмалку еден час пред да го сервирате.
Добар апетит!