Категории

РЕЦЕПТ: Омилениот пролетен десерт – Чизкејк со јагоди

Едноставна и брза торта со крем сирење и јагоди е идеална за потоплите денови и сезоната на вашето омилено црвено овошје.

Заменете го бисквитот со бисквити, а кремот со едноставна мешавина од крем сирење и јагоди. Комбинирајте ги двете компоненти, кул и воодушевувајте ги скоро сите што ќе ја испробаат оваа торта. Наместо да ги исецкате, можете да направите пире од јагоди и да додадете крем сирење, а може да користите и мед или сируп од агава наместо шеќер. Готовиот колач можете да го истурите и со овошен сос. Овошјето едноставно гответе го со шеќер и малку вода, кога е доволно густо, тргнете го од оган и посипете го со готовиот колач. И тоа е тоа, време е за слатко уживање!

СОСТОЈКИ:

  • 250 гр бисквити
  • 125 гр путер
  • 500 гр крем или свежо кравјо сирење
  • 250 мл шлаг
  • 100 гр шеќер во прав
  • 1 лажичка кора од лимон
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 500 гр јагоди

ПОДГОТОВКА:

1. Исечете ги бисквитите и измешајте ги со стопениот путер.

2. Притиснете ја смесата со прстите во плех за торта, со подвижен обрач, со дијаметар од 24 см и чувајте го во фрижидер додека го подготвувате кремот.

3. Исцедете го урда и измешајте со шеќер во прав, кора од лимон и арома на ванила. Во друг сад изматете го шлагот и измешајте со крем сирењето. Распоредете го кремот рамномерно врз основите на бисквитите.

4. Исечете ги јагодите и ставете ги во кремот, а потоа измешајте ги нежно.

5. Се шири кремот врз основата и се украсува со остатокот од јагоди.

6. Ставете го во фрижидер најмалку еден час пред да го сервирате.

Добар апетит!

Прегледи:
819
Објавено на:
22.05.2021