Нема потреба да се трошат зборови за тоа колку е здрава рибата. Сепак, треба да се спомене дека оваа морска риба е важен извор на протеини во нутриционистичка смисла, полесно се вари од протеините од месо, бидејќи содржи помалку колаген, а исто така имаат важни есенцијални амино киселини.
Освен макронутриенти, ослиќ е важен извор на некои витамини и минерали: витамин Б1, витамин Б2, калиум, калциум, фосфор; тоа е одличен извор на фосфор. Осличот се подготвува многу брзо, а поради квалитетно месо, тоа е добра основа за супа од риба, чиста или густа. Оваа риба е препорачана храна за деца и посебни форми на исхрана. Содржи мала концентрација на маснотии, а со тоа и мала енергетска вредност.
СОСТОЈКИ:
- 1 кг филе од ослиќ
- 1 мала главица целер
- 1 голем кромид
- 1 пашканат
- неколку зрна бибер
За сосот:
- 100 мл бело вино
- 100 мл вода
- 100 гр брашно
- 2 лажици маслиново масло
- 2 чешниња лук
- пипер
- 2 лажици сецкан лист од јаглика
- 2 лажици сецкан босилек или рузмарин
ПОДГОТОВКА:
1.Кромидот, целерот и пашканатот исечете ги на кругови.
2. Во голем правоаголен сад подмачкан со масло, ставете ред филе од ослиќ, ставете го целиот сецкан зеленчук, бибер од зрна, додадете сол и бибер по желба и завршете со друг ред филети од ослиќ.
3. За сосот, загрејте две лажици маслиново масло на тивок оган, додадете две лажици брашно, малку сол и бибер. Мешајте неколку минути за да добиете мешавина од светла боја. Во неа истурете чаша вино и чаша вода одеднаш, и варете го кратко мешајќи, а потоа додадете лук и сок од лимон.
4. Истурете го овој сос над рибата и печете го во топла рерна 10-15 минути.
5. Отстранете ја рибата, посипете ситно сецкан магдонос, босилек или рузмарин. Послужете со варен аспарагус и зелена салата.
Пријатен апетит!