Категории

РЕЦЕПТ: Ослич во бел сос и зеленчук

Нема потреба да се трошат зборови за тоа колку е здрава рибата. Сепак, треба да се спомене дека оваа морска риба е важен извор на протеини во нутриционистичка смисла, полесно се вари од протеините од месо, бидејќи содржи помалку колаген, а исто така имаат важни есенцијални амино киселини.

Освен макронутриенти, ослиќ е важен извор на некои витамини и минерали: витамин Б1, витамин Б2, калиум, калциум, фосфор; тоа е одличен извор на фосфор. Осличот се подготвува многу брзо, а поради квалитетно месо, тоа е добра основа за супа од риба, чиста или густа. Оваа риба е препорачана храна за деца и посебни форми на исхрана. Содржи мала концентрација на маснотии, а со тоа и мала енергетска вредност.

СОСТОЈКИ:

  • 1 кг филе од ослиќ
  • 1 мала главица целер
  • 1 голем кромид
  • 1 пашканат
  • неколку зрна бибер

За сосот:

  • 100 мл бело вино
  • 100 мл вода
  • 100 гр брашно
  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 чешниња лук
  • пипер
  • 2 лажици сецкан лист од јаглика
  • 2 лажици сецкан босилек или рузмарин

ПОДГОТОВКА:

1.Кромидот, целерот и пашканатот исечете ги на кругови.

2. Во голем правоаголен сад подмачкан со масло, ставете ред филе од ослиќ, ставете го целиот сецкан зеленчук, бибер од зрна, додадете сол и бибер по желба и завршете со друг ред филети од ослиќ.

3. За сосот, загрејте две лажици маслиново масло на тивок оган, додадете две лажици брашно, малку сол и бибер. Мешајте неколку минути за да добиете мешавина од светла боја. Во неа истурете чаша вино и чаша вода одеднаш, и варете го кратко мешајќи, а потоа додадете лук и сок од лимон.

4. Истурете го овој сос над рибата и печете го во топла рерна 10-15 минути.

5. Отстранете ја рибата, посипете ситно сецкан магдонос, босилек или рузмарин. Послужете со варен аспарагус и зелена салата.

Пријатен апетит!

Прегледи:
1517
Објавено на:
15.03.2021