Категории

РЕЦЕПТ: Палачинки Дорајаки – Сладок деликатес кој ќе го обожавате

Палачинките Дорајаки се традиционален деликатес во Земјата на изгрејсонцето. Овие се помали и подебели палачинки кои се јадат како сендвич во Јапонија – слатка паста од грав азуки се шири помеѓу две меки парчиња и се сервира на тој начин.

Но, ако ја немате овој јапонска деликатес при рака, исто така ќе ви служат и традиционални намази за палачинки како џем од цреша или нутела.

СОСТОЈКИ:

  • 150 гр брашно
  • 110 гр шеќер
  • 3 лажици вода или млеко
  • 2 големи јајца
  • 1 лажица мед
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • растително масло за пржење
  • намаз по желба

ПОДГОТОВКА:

1. Измешајте јајца со шеќер и мед и изматете додека не се запени.

2. Растворете сода бикарбона во вода или млеко. Добро промешајте и истурете ја смесата во јајцата.

3. Брашното просејте го и постепено додавајте го на јајцата додека мешате додека не добиете мазна смеса.

4. Загрејте тава со малку растително масло и додадете ја смесата за палачинки – направете круг со дијаметар до 10 сантиметри.

5. Печете ја палачинката додека не почнат да се појавуваат меури на површината. Превртете ја палачинката и печете додека не добие убава златно-кафеава боја од двете страни.

6. Повторете го процесот додека не се потроши смесата.

7. Ако сакате, ставете го намазот великодушно помеѓу две палачинки, а потоа послужете топло.

Добар апетит!

Прегледи:
702
Објавено на:
22.04.2021