Вид на традиционално италијанско јадење или, подобро кажано, вид на популарна брза храна во Италија се панцеоти (панцероти), и тие потекнуваат од регионот на Пулја.
Поточно, тоа е еден вид улична или брза храна од тесто, а по формата и начинот на подготовка наликува на калзон, а она што е карактеристично за панцеротите е тоа што се пржат во масло. Можностите за полнење панцета се неограничени, а најдобро е да започнете со храната што ја сакате.
СОСТОЈКИ:
- 200 гр сирење
- 3 јајца
- 200 гр сувомеснато
- сусам, со, ким
- 1 лажица шеќер
- 30 гр квасец
- 150 мл јогурт
- 150 мл млеко
- кечап, масло
ПОДГОТОВКА:
1. Потопете го квасецот во млеко, додадете шеќер, а кога квасецот ќе се стопи, додадете две јајца, млеко и јогурт, потоа брашно, малку сол и половина чаша масло.
2. Месете средно тврдо тесто и оставете го да нарасне, па развиете го со дебелина од околу 0,5 см, исечете го со чаша или кружен калап за панцета.
3. Изматете ги белките, додадете сирење, ситно сецкано суво месо и измешајте сè добро.
4. Премачкајте го секој панцерот со кечап и ставете лажичка за полнење. Преклопете го, покријте го филот и притиснете ги краевите со вилушка.
5. Премачкајте ја секоја панцета со жолчка од јајце во која сте додале неколку капки масло. Посипете семе од сусам, груба сол и ким. Оставете да стаса 15 минути, а потоа печете на 180 степени околу 30 минути.
Добар апетит!