Печена фета најдобро се служи топла, но нема да погрешите доколку ја послужите разладена. Совршена е со тост леб и со малку дополнителен мед или некој посебен џем, на пр. на смокви. Потребни се само пет минути за да се подготви сè и да се стави во рерна и тоа е тоа. По печењето може да биде директно на масата.
Важно е да се земе вистинска грчка фета. Тоа е сирење со значително различен вкус и текстура од нашата фета, и ќе направите многу грешки ако ги замените во овој рецепт. Грчката фета е силно, старо сирење, потешко и со специфична текстура.
СОСТОЈКИ:
- 250 гр грчко сирење фета
- малку свеж рузмарин
- 2-3 чешниња лук
- свеж грубо мелен пипер
- 1 мала главица пурпурен кромид
- 1 лажица каперси (може да се посоли)
- 2 лажици масло од малина
- 2 лажици мед
ПОДГОТОВКА:
1. Загрејте ја рерната на 200 степени и обложете ја тавата за печење со хартија за печење. Имајте на ум дека медот ќе истече за време на печењето и ќе се чувствува малку посилно.
2. Ставете две лажици маслиново масло на хартијата и ставете го сирењето врз неа. На страна, ставете исечен кромид, чешниња лук што сте ги изгмечиле само за да ја отворите кората, каперси и лисја од рузмарин.
3. Добро истурете го сирењето со мед. Можете да го загреете медот малку ако е подебел. Посипете со пиперка и ставете ја во рерна 25-30 минути. Може да додадете и малку маслинки.
4. Печеното сирење послужете го со наздравена презла прелиена со маслиново масло и уживајте!
Добар апетит!