Пилешкото е еден од најчестите избори при подготвување ручек. Лесно се подготвува, секогаш е достапно, може да се подготви на милион начини, и не е тајна дека скоро секој го сака.
Покрај печеното пилешко со фина крцкава кожа, омилено ни е и пилешкото во фини кремасти сосови. Од главните состојки за ова јадење ќе ви требаат неколку парчиња пилешки гради или коскени пилешки бутови, свеж копра и слатка павлака. И тава или чинија што се користи во рерната.
СОСТОЈКИ:
- 500 гр филе пилешки гради (или коски од коски)
- 1 лажица маслиново масло
- 2 лажици путер
- 1 лажица мед
- сол, бибер
За сос од копар:
- 1 лажица путер
- 2 чешниња лук
- 150 мл пилешка супа или вода
- 200 мл од слатка павлака
- 1 лажица скробно брашно
- 2 лажици сок од лимон
- 1 мал куп свеж копар
ПОДГОТОВКА:
Зачинете ги пилешките гради со сол и бибер (може да користите и бутови без коски) и пржете ги 2-3 минути на сите страни во добро загреана тава во која сте го растопиле путерот и сте ги додале маслото и медот. Извадете го месото од тавата и оставете го настрана. Во истата тава, растопете дополнителна лажица путер, додадете ситно исечен лук и пржете околу 1 минута, потоа додадете лажичка скробно брашно, слатка павлака, сок од лимон и пилешка супа и оставете да се динста околу 4-5 минути. Ситно исецкајте го копарот, потоа додадете половина во сосот и измешајте. Вратете го пилешкото во тавата, покријте го со малку вода по потреба и ставете го во загреана рерна на 180 ° C 20 минути. Извадете ја од рерната, лесно измешајте така што месото е премачкано со сос, потоа посипете го со остатокот од сечканиот копра и послужете со варен ориз или солени компири во путер.
Добар апетит!