Пристигна сезоната на костените. И во слатки и во солени рецепти – костените се додаток кој умее да го претвори секое јадење во нешто неодоливо вкусно.
СОСТОЈКИ:
- 100 гр. варени сецкани костени
- 400 гр. ориз
- 1 главица бел лук
- 1 главица црн лук
- 300 гр. сецкана тиква
- 1 лажица жалфија
- 100 гр. путер
- свеж магдонос
- рендан кашкавал
- маслиново масло
- бујон од зеленчук
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Загрејте малку маслиново масло во поголема тава и испржете ги црниот и белиот лук. Додадете 300 гр. сецкана тиква, лажица жалфија и 400гр. ориз.
Во смесата додадете литар бујон од зеленчук, добро измешајте и гответе неколку минути. Додадете ги сецканите костени и гответе уште 5 минути, односно додека оризот не омекне а бујонот не испари доволно.
Стопете 100 гр. путер и додадете го во смесата, измешајте и ставете во чинии за послужување.
Декорирајте со свеж магдонос и рендан кашкава.