Не сакаме да не избоцка, но затоа е корисно растение на многу начини. Чајот се прави од секој негов дел, а супата од коприва е лековито јадење што нашите предци постојано го готвеле.
И не грижете се, вкусот е исто така одличен, а вашето тело ќе ги обнови хранливите материи, минерали и витамини. Таа е идеална за посни денови.
СОСТОЈКИ:
- 40мл масло
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- 1 компир
- 1 морков
- 1 зелена пиперка
- 2 лажици пченкарно брашно
- 200 гр коприва
- сув зачин, со, бибер
- слатка зачинета пиперка и смачкана лута пиперка (по избор)
ПОДГОТОВКА:
На масло пропржете кромид и зеленчук. Истурете малку вода, додадете зачини и продолжете да готвите. По десет минути, додадете пченкарно брашно и коприви, истурете вода и продолжете да готвите. Гответе уште 20 минути.
Исецкајте со миксер за стапчиња, па вратете се на шпоретот да зоврие.
Добар апетит!