Палачинките се уживање што малкумина не го сакаат. Лесни се за правење и гарантираат совршенство на вкусот. Ако сте вистински обожавател, тогаш е време да пробате торта од чоколадни палачинки.
Ова е едноставен и брз рецепт за торти што секој може да го направи. Обичните торти можат да бидат предизвик, но оваа ќе ве освои со својата едноставност и вкус.
СОСТОЈКИ:
За палачинки
- 4 јајца
- 1,5 чаши млеко
- 1 чаша вода
- 2 чаши брашно
- 2 лажички шеќер
- 1/2 чаша какао
- 85 гр стопен путер
- 2 лажички екстракт од ванила
За кремот
- 500 мл млеко
- 6 лажички шеќер
- 3 лажици брашно
- 1 лажица густин
- 2 лажици какао во прав
- 100 гр чоколадо за готвење
За преливот
- 200 гр чоколадо
- 1 лажица путер
ПОДГОТОВКА:
1. Измешајте ги сите состојки за палачинки и мешајте додека не се соединат. Оставете го тестото во фрижидер еден час.
2. За кремот, додадете брашно и згуснувач во малку млеко и добро измешајте. Измешајте го остатокот од млекото со шеќер и ставете го на тивок оган. Додадете какао во прав и чоколадо, па промешајте додека не се стопат. Истурете го млекото со брашното и густинот и варете додека не се згусне. Изладете го кремот.
3. Испечете палачинки.
4. Наредете ги палачинките обложувајќи ги со крем, а завршете со чоколаден прелив што го стопивте во путер.
5. Ставете го колачот во фрижидер еден час или два, извадете го, исечете го, послужете го и уживајте.
Добар апетит!