Изгледа прекрасно, се подготвува лесно, а нејзиниот вкус е врвен.
Можеби ви изгледа чудно, бидејќи оваа пита бара да зготвите брашно, но ова едноставно јадење ќе ве освои и честопати ќе го направите. Оваа необична пита не се подготвена долго време.
СОСТОЈКИ:
- 1 кг брашно
- 750 мл вода
- 2 лажички сода бикарбона
- малку масло
- 2 јајца
- СОЛ
- сирење фета
За прелив:
- 4 јајца
- малку сирење
- 200 мл павлака за готвење
ПОДГОТОВКА:
1. Додадете вода во шерпата, солта, потоа додадете сода и почекајте да зоврие. Потоа додадете брашно и промешајте.
2. Изматете го пареното тесто и додадете ги јајцата и маслото. Измешајте и поделете на три дела.
3. Ставете еден дел од тестото во подмачкана тава и расукајте го со рацете, ставете го преку сирењето, па другото тесто, расукајте го повторно со рацете, а потоа и третото тесто. Може да намачкате друго тесто пред да започнете да го ставате сирењето. Исечете ја питата на коцки.
4. Измешајте ги јајцата, преостанатото сирење и павлаката за готвење, а потоа прелијте ја питата. Печете во загреана рерна на 180 степени 25‒30 минути.
Пријатен апетит!