Категории

РЕЦЕПТ: Традиционална пита со јаболка според рецептот на нашите баби

Постои уште еден рецепт што секако постои во книгата за рецепти на секоја баба. Крцкаво тесто направено со путер, кисели јаболка, шеќер во прав. Оваа торта е дел од многу детства и сеќавања на вредните баби кои ја правеле оваа пита.

СОСТОЈКИ:

За тестото

  • 2 полни лажици масти (250 гр масти)
  • 2 жолчки
  • 1 белка
  • 4-5 лажици шеќер
  • 1 мала чаша млеко
  • 1 прашок за пециво
  • брашно доволно за да замеси тесто што не лепи

За фил

  • 1 кг кисели јаболка
  • 2-3 лажици шеќер
  • 3-4 лажици гриз
  • 1 лажичка цимет
  • 100 гр суво грозје
  • 100 гр мелени ореви
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1 кесичка ванила по желба

ПОДГОТОВКА:
1. За тестото изматете ги мастите и шеќерот со лажица, додајте ги жолчките и белките и продолжете да матите додека не се соединат, па додадете го брашното измешано со прашок за пециво, додадете околу половина чаша млеко, па додадете уште брашно додека измесете мазно сјајно тесто што не лепи.

2. За филот со јаболка излупете, изрендајте и ставете го во тава да се динста. Кога ќе омекнат и смесата ќе стане кашеста, но за да додадете малку сок, додадете гриз, мелени ореви, суво грозје, цимет, ванилин шеќер и прашок за пециво, измешајте сè и оставете малку да се излади.

3. За тоа време, поделете го тестото на два дела, расукајте го со сукало (не обидувајте се да ја ставите целата кора во тестото со едно движење бидејќи тестото се распаѓа) и ставете го развлеченото тесто во плех со големина од 25 x 30 см. Убаво притиснете го тестото со рака, така што кората е цела, па преку неа ставете фил од јаболко.

4. Повторно распоредете ја кората врз филот, а доколку не може да биде целина, соединете ја малку со раката да го покрие целиот фил и ставете ја да се пече на умерена топлина околу 45 минути, односно кога горната кора пожолтува, извадете го од рерна.

5. Одозгора посипете ја оладената пита со шеќер во прав и исечете ја на коцки со саканата големина и послужете.

Добар апетит!

Прегледи:
819
Објавено на:
27.03.2021