Категории

РЕЦЕПТ: Вегетаријански полнети патлиџани на сицилијански начин

Ако треба брзо да подготвите ручек, имаме предлог за вас. Можете да направите модар патлиџан на сицилијански начин, јадење кое одговара на сечиј вкус.

Овој вид ручек нема да ви го оптоварува стомакот и ќе уживате во вистинскиот специјалитет, погоден и за вегетаријанци.

СОСТОЈКИ: (за 4 лица)

  • 1 кг модар патлиџан
  • 200 гр полу-тврдо сирење по ваш избор
  • сол и бибер
  • За сосот: 4 лажици маслиново масло, 1 кг домат, 3 чешниња лук, босилек, оригано, 2 лажички шеќер, 2 сол, бибер
  • Да посипете: 2 лажици пармезан

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Измијте ги патлиџаните, исечете ги по должина на подебели парчиња, а потоа исечете го месото од модар патлиџан во форма на мрежа со врвот на ножот. Вака подготвените модри патлиџани ставете ги во солена врела вода и варете ги околу 5 минути. Гответе парчиња модар патлиџан во делови, не одеднаш.
Извадете ги зготвените патлиџани и оставете да изладат. Додека патлиџаните се ладат, подгответе сос од домати.
Излупете ги, кратко потопете во врела вода и извадете. Излупете ги, и исечете ги на коцки.

Лукот, кој сте го пресеколе по должина на половина, пржете го на маслиново масло. Потоа извадете го и додадете ги подготвените домати и посипете со босилек, оригано, бибер, шеќер, сол, бибер и варете со мешање околу 15 минути.

Изрендајте го сирењето и намачкајте парчиња модар патлиџан на површината, зачинете, па преклопете. Потоа, ставете ги полнетите модри патлиџани во подмачкано огноотпорен сад, прелијте го со сосот од домати и посипете пармезан.
Ставете го во загреана рерна на 220 ° C и печете 10-15 минути. Јадењето се служи топло, а може да го послужите и на препечени парчиња леб, т.н. брускети.

Пријатен апетит!