Категории

РЕЦЕПТ: Вкус кој не се заборава – Мус со цреши, ванила и кафе

Овој десерт е толку едноставен и толку сложен по вертикалата на својот вкус. На почетокот, црвена кисело-слатка, проследена со ситна бела павлака и отвора срце во кое се кријат ароми на ванила и сите нијанси на кафе.

Пробајте го за викенд, послужете во чаши, воодушевете ги децата и гостите.

СОСТОЈКИ:

  • 2 чаши еспресо
  • мелени зрна кафе
  • 2 дл павлака
  • 2 јајца
  • 0,3 стапчиња ванила
  • 0,03 л ликер од кафе
  • 50 гр шеќер
  • 150 гр замрзнати цреши

ПОДГОТОВКА:
1. Изматете ја павлаката до 70 проценти, за да не биде целосно изматена. Направете еспресо или некој друг вид кафе и додадете ликер за кафе и мелени зрна кафе. Оставете да се олади.

2. Растворете го шеќерот во 50 ml вода, загрејте го до вриење и додадете ја ванилата. Одделете ги белките и жолчките и изматете го снегот, додека нежно мешајте, додадете го малку ладениот шеќерен сируп. Измешајте шлаг со белки, додадете го ликерот за кафе и нежно измешајте со шпатула.

3. Замрзнатите цреши растопете ги со 100 грама шеќер и оставете ги да се изладат.

4. Истурете ја мусата во чаши и ставете ја во фрижидер да се излади, додадете ги изладените цреши и украсете со зрна кафе, бисквити и свежа нане.

Добар апетит!

Прегледи:
566
Објавено на:
04.04.2021