Категории

РЕЦЕПТ: Зазики салата идеална за освежување овој период

Салата Зазики е многу популарна во областа на поранешната Отоманска империја, домашна на Балканот, каде што често може да се најде под името таратор салата. Се подготвува од краставици, цврст јогурт (често од козјо млеко) и со разни комбинации на билки.

Многумина од нас се љубители на традиционалната салата од цазики или сосот од зазики, како што поединците сè уште го нарекуваат овој ориентално-грчки изум. Без разлика дали се јаде во гиро или особено како салата, зазики е вкусно јадење, а најдоброто е доволно разладено. За да го добиете оригиналниот грчки вкус, најдобро би било да користите грчко кисело млеко и грчко маслиново масло, во спротивно можете да користите многу густ јогурт или павлака со минимум 20 проценти маснотии.

СОСТОЈКИ:

  • голем тврд краставица грубо рендан
  • 400 мл овчо кисело млеко – στραγγιστό γιαούρτι (може да користите многу густ јогурт или павлака со минимум 20% маснотии)
  • 2 чешниња лук
  • малку свеж сецкан зачин или малку свежа нане
  • 2 лажици маслиново масло (за подобар вкус би било добро да бидете грчко маслиново масло)
  • 1/2 лимон исцеден
  • малку сол и малку бел пипер

ПОДГОТОВКА:

1. Лукот е подобро да не се исецка, може да се измели во блендер или да се ренда. Ситно исецкајте го зачинот.

2. Излупете краставица, извадете ги семињата, а ако е премногу долг, пресечете ја на половина. Краставицата ја рендаме грубо, додаваме сол и ја оставаме во цедилка околу половина час, бидејќи е важно добро да се исцеди од водата.

3. Во голем сад ставете грчко кисело млеко (или јогурт / павлака), копра, лук, маслиново масло и додадете кисела краставица. Измешајте го сето тоа добро и ставете го во фрижидер да се излади добро и мирисите и вкусовите да се измешаат ситно.

4. Послужете ја салатата ладна со гиро, тортиљи, на сендвич, со пилешко или свинско месо.

Добар апетит!

Прегледи:
1225
Објавено на:
23.06.2021