Доколку немате идеја што да подготвите за појадок, а сакате да ослабете и да јадете нешто вкусно, имаме рецепт за вас. Овесната каша најмногу се користи за правење каша – а нутриционистите препорачуваат овесна каша или омлети за појадок. Сега ви носиме комбинација од овие две намирници кои ќе ве воодушеват. Можете да го јадете за вечера и брзо да подготвите нешто за целото семејство.
Ова е брза пита во која овесната каша е главна состојка, а празот и сирењето и даваат посебна арома. Освен што е вкусна, одлична е и за сите што избираат вегетаријанска исхрана. Ќе добиете здрав појадок или вечера, без многу калории.
Брза пита од овесна каша, сирење и праз
СОСТОЈКИ:
- 1 чаша овесна каша
- 1 шолја млеко
- 1 поголем праз или 2 помали
- 2 јајца
- 3 лажици рендано или фета сирење
- масло
- морска сол
ПОДГОТОВКА:
Потопете ја овесната каша во млеко и оставете ја да отстои околу 10 минути. Измијте го и исчистете го празот, па исечкајте го на мали прстени. Во смесата од млеко и овес додадете 2 изматени јајца и сè убаво измешајте. Потоа додадете го празот и сирењето, па повторно промешајте да се соедини, додадете малку морска сол.
Намачкајте ја тавата со растително масло, па рамномерно распоредете ја смесата во неа, како да правите палачинка. Покријте ја тавата и оставете ја да врие околу 5 до 7 минути на средна температура. Важно е претходно да ја вклучите плочата за готвење. Кога ќе се испече дното, внимателно свртете го на другата страна за да се испече и тоа околу 5 до 7 минути. Пренесете врз порција.
Совршено оди со шолја јогурт, кисело млеко или павлака.
Пријатно!