Совршен десерт кој ги задоволува сите ваши сетила!
Состојки за кората:
- 5 јајца
- 100 г шеќер
- 40 г како во прав
- две лажици брашно
- малку сол
- зачини (цимет, ореви)
- путер за подмачкување на плехот
За филот:
- 250 мл слатка павлака
- 100 г црно чоколадо
- арома ванила
Глазура:
- 100 г млечно чоколадо
- 20 г путер
- 50 г покрупни мелени печени лешници
Подготовка:
За филот ставете го чоколадото да се стопи, а павлаката изматете ја. Кога ќе се олади чоколадото, помешајте го со павлаката и додадете арома од ванила. Ставете во фрижидер да се олади.
Вклучете ја рерната на 220 степени, додадете третина шеќер и направете цврст шлаг. Жолчките изматете ги со остатокот од шеќерот, па додадете го какаото, солта, зачините и брашното и измешајте. Потоа полека додавајте ги белките. Кога ќе соедините сѐ, прелијте ја смесата во плех и печете околу 7 минути.
Кога ќе ја извадите кората од рерна, превртете ја на чиста крпа, па свиткајте ја заедно со крпата. Така ќе остане еластична. Кога ќе се олади, ставете и фил и повторно завиткајте ја. Стопете го чоколадото со путер и ставете ги и сечканите лешници, па оладениот ролат прелијте го со глазура.
Добар апетит!