Категории

Шармантната Ронда – Градот изграден на врвот на карпа

Шармантниот град Ронда се наоѓа на југот на Шпанија, во провинцијата Малага и е специфичен по својата необична локација.

Имено, Ронда е град изграден на стрмен залив, а куќите и зградите како да висат од карпи. Но, тоа не е единствената причина зошто овој град секоја година го посетуваат се повеќе туристи. Дефинитивно се разликува од остатокот од Малага по својата необична архитектура, со драматични бели куќи, но и по прекрасната природа што го опкружува градот.

Градот е поставен на две карпи меѓу кои тече брзата планинска река Гвадалевин, на надморска височина од околу 750 метри.
Секако најголемата и најпосетувана атракција во градот е мостот на реката Гвадалевин, кој уште се нарекува и „Нов мост“, од каде има скапоцен поглед на долината. Самиот мост е доста контроверзен, разни трагични приказни се поврзани со него, но и со затворот што беше на самиот мост, така што целата приказна станува уште поинтересна.
Културата е многу изразена на ова место, а фактот што се наоѓа тука второто по големина бикови во Шпанија зборува за тоа. Главниот плоштад Плаза де Торос сè уште е домаќин на фестивалот Ферија Гојеска – фестивал на борба со бикови, полн со антички обичаи. На овој фестивал можете да видите класична борба со бикови и луѓе кои носат носии од 18 век, од времето на Франциско Гоја.

Храната е важен дел од шпанската култура и секој дел од Шпанија има свои специфики и вкусови, и сите се одлични. Една од нивните познати изреки вели дека „храната доаѓа веднаш по драгиот Бог“, па затоа веднаш е јасно за што станува збор. Малите кафулиња, кафулиња и ресторани се задолжителни, и мора да го пробате локалниот специјалитет „pinchitos de pollo“.