Категории

Што се случува во организмот кога не пиеме доволно вода?

Зафатени сме и често забораваме на основните активности, како што е консумирање вода.

Ова може да има трагични ефекти врз телото. Проверете ја нашата галерија и видете ги ефектите од дехидрираноста. Секој десетти човек вели дека не сака обична вода. Дури 80% не пијат доволно. Вреди да се запамети дека водата нема калории, а е важна за здравјето на целиот организам и треба да сочинува 2/3 од течноста што ја пиеме.

Што се случува кога ќе заборавиме на неа?

Хипертензија
Крвта е составена од 98% вода. Кога телото е дехидрирано, крвта се згуснува. Пресекот на крвните садови се стеснува и крвниот притисок расте.

Формирање на брчки
Кога не пиеме доволно вода, изложени сме на неконтролирано зголемување на телесната тежина и го забрзуваме процесот на стареење, што доведува до формирање на брчки. Исто така дехидрираниот организам доведува до дехидрирање на кожата. Ова пак води до испукани усни, акни, псоријаза, па дури и егзема.

Замор и поспаност
Според истражувањето, дури и благата дехидрација може да доведе до замор и поспаност. Кога нивото на водата во телото е исполнето, чувството исчезнува.

Ревматски болки
Може да се каже дека водата ги подмачкува зглобовите. Го намалува триењето во нив. Хроничната дехидрација предизвикува триење на зглобовите, што доведува до воспаление.

Болки во стомакот и запек
Водата го навлажнува дигестивниот тракт. Кога нема доволно вода, храната останува во цревата, што предизвикува запек. Сувите ѕидови на стомакот почесто се иритираат од дигестивните сокови, што доведува до болки во стомакот.

Проблеми со концентрацијата
Мозокот е составен од 75% вода. Недостатокот на вода резултира со намалена концентрација и проблеми со краткотрајна меморија. На пример, имаме проблем да запомниме едноставни информации.

Прегледи:
585
Објавено на:
06.11.2019