Некои кекси и колачи сакаме да ги сочуваме и нивниот рок на траење да го продолжиме до новогодишните прослави а за тоа ви споделуваме неколку совети.
-Крцкавите колачи не поднесуваат влага, потолно влажната околина ги омекнува поради што ќе ја изгубат својата крцкавост. Се препорачува да се чуваат во херметички затворени садови.
-Колачите од лиснато тесто најдобро е да се замрзнат. Пред складирањето во замрзнувач најдобро е да ги оставите половина часа во фрижидер па дури потоа да ги префрлите на температура под нулата.
-Кексите со полнење кои се меки, за да останат сочни најдобро е да ги чувате во сад во кој ќе додадете половина сечено јаболко. Тие делуваат против навлажнувањето кое ја продолжува свежината на колачите.
-Кремастите колачи не се препорачува да се чуваат во фрижидер подолго од три дена. После тоа најдобро е да ги замрзнете и тоа прекриени со прозирна хартија или да ги ставите во најлонски вреќички. Пред конзумирањето потребни се најмалку 3 часа за тие да се одмезнат во целост.