Категории

Торта со малини: Брза, вкусна и едноставна

Некои од нас, го обожаваат вкусот на овошните торти повеќе дури и од чоколадните. За сите љубители на лесните овошни торти, ви го претставуваме рецептот за сочна, вкусна и едноставна торта со малини.

Состојки за бисквитот:

  • 5 белки
  • 5 лажици шеќер
  • 3 лажици брашно
  • 1/2 прашок за пециво
  • 1 дл млеко

Состојки за кремот:

  • 5 жолчки
  • 50 гр шеќер
  • 500 гр маскарпоне сирење
  • 2 дл крем за шлаг
  • 6 желатини
  • 150 гр малини
  • 300 гр малини

Подготовка на бисквитот:

Белките на собна температура изматете ги со миксер, додавајте лажица по лажица шеќер додека матите. Додадете брашно и прашок за пециво и измешајте со лажица. Кората печете ја во калап со дијаметар 28 цм околу 10-15 минути во рерна загреана на 200°Ц.

Подготовка на кремот:

Изматените жолчки со шеќер испечете ги на 72°Ц. Потоа оладете ги. Со миксер измешајте го сирењето, кремот за шлаг и стопениот желатин.

Останата подготовка:

150 гр малини ставете ги во блендер и процедете ги. Сокот од малини змешајте го во половина од кремата. Испечените бисквити прелијте ги со топло млеко и оладете ги. На бисквитите ставете 300 гр малини и прелијте ги со кремот од малини. Оладете во фрижидер и потоа прелијте со белиот крем. Тортата држете ја во фрижидер околу 10 часа пред послужувањето.

Добар апетит!

Прегледи:
1972
Објавено на:
20.04.2018