Овој рецепт е едноставен, а вкусот ќе ве воодушеви
Состојки:
- 400 грама бисквити
- 250 мл. млеко
- 5 лажици рум
- 200 мл. слатка павлака за шлаг
- 2 кесички ванилин шеќер
- 150 грама шеќер во прав
- 4 цврсти јогурти (800 мл.)
- 2 кеси со желатин
- 400 грама јагоди
Подготовка:
- Страните на калапот наредете ги со плазма бисквити предходно натопени во млеко измешано со рум.
- Исечете ги плазма бисквитите до висина на калапот и ставете го остатокот од бисквитите на дното на калапот.
- Изматете ја киселата павлака со ванилин шеќер, па додајте го шеќерот во прав и јогуртот.
- Направете го желатинот според упатството и постепено додавајте го во подготвениот крем.
- Врз кремот наредете ги јагодите, исецкани на парчиња, а врз нив плазма бисквитите исто предходно натопени во млеко.
- Додете го преостанатиот крем и на крај јагодите.
- Оставете ја тортата да се олади неколку часа или преку ноќ. Јагодите може да ги прелиете со прелив за торта.