Категории

За љубителите на мраз и снег – Ледените пештери на Исланд од кои ќе ви застане здивот

Ако би можеле да замислите идеално место за поминување време со познатата Елза од цртаниот филм “Frozen”, тогаш тоа сигурно би биле ледените пештери на Исланд.

Шала на страна, ако сте љубител на мраз и снег, ова бајковито, скоро нереално место е вистинскиот избор за авантуристи кои не се плашат од ниски температури, да го посетат едно од најубавите чуда на природата.

Регионот Ватнајокул е широко познат по своите необични пештери или глечери, кои зафаќаат дури 8 проценти од површината на Исланд, што е 8.100 квадратни километри, а по обем се едни од најголемите глечери во Европа. Просечната дебелина на мразот е 400 метри, а максималната 1000.

Како се формираат?
Во некои земји ги имате скоро истите ледени пештери од година во година затоа што температурата таму е постојана. Сепак, исландските пештери се различни. Имено, секоја зима условите се менуваат, а водичите повторно и повторно бараат нови пештери што се доволно големи и стабилни за истражување одвнатре. Повеќето ледени пештери се формираат како канали за вода што минува низ или на дното.лечер. Водата „копа“ под глечерот и формира пештери. Тие обично се формираат во лето, кога протокот е на својот врв. Пештерите тогаш беа поплавени и недостапни за посетителите.

Со пониски температури, мразот исто така се зајакнува, а на крајот на ноември се создаваат услови за првите посети.

Прегледи:
637
Објавено на:
31.01.2021