Обидете се со малку поинаква комбинација на состојки за кнедли од сливи кои сигурно ќе ве воодушеват.
Состојки:
- 500 грама компир
- 50 грама пченичен гриз
- 100 грама полубело пченично брашно
- 6 големи лажици ару во прав
- Малку сол
- ½ лажички цимет
Полнење:
- 4-5 поголеми сливи или 8-9 помали
- 1 лажичка цимет
Посипување:
- 2 лажици масло од кокос
- 12-14 големи лажици рендан кокос
- 6-8 лажици шеќер
- 1 лажичка цимет
Подготовка:
Нелупени компирите ставете ги во рерна загреана на 2000C. Печете додека не омекнат – проверете ги со вилушка. Изладете ги компирите, излупете ги и ставете ги во тава и испасирајте ги со вилушка. Додадете ги гризот, брашното, ару во прав, солта и циметот.
Со раце замесете го тестото да биде меко, доколку има потреба додадете уште малку од ару правот и брашното. Поделете го тестото на 8-9 топчиња.
Измијте ги сливите, исушете ги, преполовете ги и отстранете ги семките.
Ако сливите се големи, исечете ги на четвртина. Доколку сакате, зачинете со една лажичка цимет.
Израмнете ги топчињата тесто со рацете и пополнете ги со сливи и потоа формирајте топки. Во поголема тава, загрејте ја водата до вриење.
Додадете малку сол во водата.
Во зовриена вода ставете ги кнедла по кнедла и варете 9-10 минути, или додека кнедлите не лебдат на површината. Кога ќе излезат на површина, варете ги уште 2-3 минути.
Загрејте го маслото од кокос во тава, додајте го кокосот, шеќерот и циметот.
Постојано мешајте и пржете додека кокосот не поцрвени. Извалкајте ги варените кнедли.
Добар апетит!❤