Категории

Знаци кои откриваат дали сте спремни да станете родители или не

Има многу работи што треба да ги земете предвид пред да одлучите да имате деца, а тоа не е одлука што се носи само така. Тоа е нешто што треба добро да се размисли заедно со партнерот, да се одмерат сите факти и дури потоа конечно да се одлучи.

И што велат експертите за тоа? Освен она што повеќето луѓе го знаат, а тоа е дека партнерите треба да имаат исти желби и да се договорат за оваа одлука, таа со себе носи и други прашања. Тоа се здравјето, финансиската состојба, местото на живеење и многу други. Врз основа на тоа, формирана е листа од пет знаци кои покажуваат дека сте подготвени за бебето и пет кои докажуваат дека времето сè уште не е дојдено.

5 знаци дека сте подготвени:

Вие разбирате и прифаќате одговорност
Воспитувањето на децата носи со себе многу обврски, а партнерите треба да бидат свесни за тоа и подготвени да бидат флексибилни. Ова вклучува промени во распоредот и се однесува на времето, финансиите и сопственото време. Главното прашање е дали сте подготвени да се прилагодите на потребите на детето.

Не се чувствувате како да прекршувате само една обврска
Многу парови едноставно чувствуваат дека „мора“ да имаат деца и дека ова е една ставка од листата на обврски што треба да се пречкртаат. Ова може да доведе до многу проблеми подоцна. Ако не чувствувате дека морате, но навистина сакате да имате бебе, тоа е знак дека сте подготвени.

И двајцата сте здрави
Бременоста и родителството имаат здравствени импликации, па затоа здравјето на потенцијалните родители е едно од главните прашања. Треба да бидете свесни за вашата состојба и важноста на здравјето, а доколку веќе работите на негово подобрување за да добиете бебе, тоа е уште еден доказ дека сте подготвени.

Вашата врска е стабилна
Освен што и двајцата партнери треба да сакаат дете, важна е и целокупната состојба на нивната врска. Стабилноста, разбирањето и љубовта се важни дури и кога има само две лица, а особено кога доаѓа дете. Ако разбирате и се согласувате, тоа е предуслов за здрава животна средина за бебето.

Сфаќате дека вашето дете ќе биде негова личност
Да се ​​биде родител значи и разбирање дека вашето дете ќе носи само свои одлуки и ќе биде подготвено да го прифати без разлика на се. Сакате да дадете се од себе за да му помогнете, но знаете дека ќе има слободна волја и само ќе носи одлуки, а тоа е нормално и очекувано од вас.

5 знаци дека можеби е прерано:

Не се чувствувате доволно здрави
За жал, возраста и природата играат голема улога во здравствените ситуации поврзани со бременоста и породувањето, па затоа треба да бидете свесни дали сте подготвени за тоа или не. Ако имате други нерешени здравствени проблеми, не треба само да започнете да имате дете.

Вашата врска не е безбедна
Има многу парови кои мислат дека детето ќе им ја спаси врската, што не е баш најдобро, но тоа не е така. Наместо да очекува детето да биде спасител, треба да дојде во здрава и пријатна атмосфера.

Чувствувате притисок да имате дете
Добро е да се запрашате колку навистина сакате да имате дете, и колку го чувствувате притисокот на околината, возраста, партнерот… Биологијата е важна, но ако единствената причина за да имате дете е притисокот, а вие не сте сигурно дека навистина го сакате, веројатно е дека одговорот е не.

Сакате вашето дете да ве комплетира
Воспитувањето дете се состои од создавање здрава атмосфера полна со поддршка и љубов, а поважно е што ќе добие детето од тоа, а не вие. Неисполнетите желби не се добра причина да имате дете и не треба да очекувате да го преживеете тоа и да дозволите да ве исполни и да ги исправи вашите грешки. Ова е исто така поврзано со претходниот став.

Прегледи:
563
Објавено на:
25.03.2022