Велигденската трпеза едноставно не може да се замисли без овој леб во вид на плетенка. Тој е толку мек и вкусен што не можеме да му одолееме.
СОСТОЈКИ:
- 4 чаши брашно
- 1,5 лажички сув квасец
- 180 мл топло млеко
- 125 мл топла вода
- 3 јајца
- 1/3 чаша стопен путер
- 3/4 чаши шеќер
- 1 лажичка мелен анасон
- 1 лажичка матеница
- рендана кора од 1 лимон
- рендана кора 1 портокал
- 1 лажичка сол
За обложување
- 1 јајце
- малку вода
ПОДГОТОВКА:
1. Измешајте брашно и квасец. Во друг сад измешајте вода, млеко, јајца, шеќер, зачини, рендана кора од лимон и портокал и стопен путер. Додадете ја смесата со јајца во брашното и месете со мала брзина, лесно додека тестото не стане лепливо околу пет минути. Додадете сол на крајот. Доколку е потребно, додадете малку повеќе брашно.
2. Ставете го тестото на добро набрашнета површина и замесете, доколку е потребно додадете малку повеќе брашно. Тестото треба да биде мазно и еластично, но малку лепливо на допир. Покријте го тестото и оставете го да одмори два часа или додека не се зголеми двојно по големина.
3. Пренесете го тестото на работната површина, со рацете обликувајте правоаголник и исечете го на три дела. Исечете го секој дел на уште три дела. Од овие три дела плетете плетенка и направете три плетенки. Префрлете се во плех обложен со хартија за печење. Покријте ги плетенките и оставете ги да се одморат на топло место 50-60 минути.
4. Премачкајте изматено јајце со малку вода и печете на средна решетка во загреана рерна на 165 степени со вентилатор околу 30 минути или додека не обојат.
Добар апетит!