Категории

РЕЦЕПТ: Круната на Велигденската трпеза – Леб „плетенка“

Велигденската трпеза едноставно не може да се замисли без овој леб во вид на плетенка. Тој е толку мек и вкусен што не можеме да му одолееме.

СОСТОЈКИ:

  • 4 чаши брашно
  • 1,5 лажички сув квасец
  • 180 мл топло млеко
  • 125 мл топла вода
  • 3 јајца
  • 1/3 чаша стопен путер
  • 3/4 чаши шеќер
  • 1 лажичка мелен анасон
  • 1 лажичка матеница
  • рендана кора од 1 лимон
  • рендана кора 1 портокал
  • 1 лажичка сол

За обложување

  • 1 јајце
  • малку вода

ПОДГОТОВКА:

1. Измешајте брашно и квасец. Во друг сад измешајте вода, млеко, јајца, шеќер, зачини, рендана кора од лимон и портокал и стопен путер. Додадете ја смесата со јајца во брашното и месете со мала брзина, лесно додека тестото не стане лепливо околу пет минути. Додадете сол на крајот. Доколку е потребно, додадете малку повеќе брашно.

2. Ставете го тестото на добро набрашнета површина и замесете, доколку е потребно додадете малку повеќе брашно. Тестото треба да биде мазно и еластично, но малку лепливо на допир. Покријте го тестото и оставете го да одмори два часа или додека не се зголеми двојно по големина.

3. Пренесете го тестото на работната површина, со рацете обликувајте правоаголник и исечете го на три дела. Исечете го секој дел на уште три дела. Од овие три дела плетете плетенка и направете три плетенки. Префрлете се во плех обложен со хартија за печење. Покријте ги плетенките и оставете ги да се одморат на топло место 50-60 минути.

4. Премачкајте изматено јајце со малку вода и печете на средна решетка во загреана рерна на 165 степени со вентилатор околу 30 минути или додека не обојат.

Добар апетит!