Категории

5 трикови што ќе ја одржат дрвената даска за сечење чиста и без непријатни мириси

Ако сакате вашите дрвени даски за сечење да траат со години, исклучително е важно правилно да ги одржувате. Ако ги следите овие пет совети од производителот на плочата за сечење, веројатно ќе го издржите тестот на времето

Дрвените плочи за сечење се дел од кујната со векови и ги сакаат и аматерите и професионалните готвачи поради нивната издржливост и убавата естетика. Но, бидејќи дрвото задржува повеќе вода отколку што може да има пластична плоча за сечење, овие плочи апсорбираат и особено силни мириси – и микроби. За да дознаете како најдобро да ги одржувате таблите за сечење дрва со текот на годините, ги замоливме Тарек Аламе и Тифани Ју, ко-основачи на калифорниската табла за сечење Сондер ЛА, за нивните совети за одржување:

1. Избегнувајте назабени ножеви

Назабени ножеви, како оние што ги користите за да исечете леб, на пример, „ужасно ќе ги оштетат плочите за сечење направени од дрво“, рекоа Аламе и Ју за mbg. „Дизајнот на запчести рабови е сличен на дизајнот на пилата“, додаваат тие, „кој е специјално дизајниран за сечење многу длабоко во дрво и кинење на дрвени влакна“. Ако користите назабен нож, користете го на поевтина пластична плоча што ќе го олесни разделувањето откако ќе се изгребате и оштетите.

2. Секогаш мијте ги обете страни на таблата

Бидејќи дрвените штици ќе впијат вода, секогаш измијте ги обете страни, велат Аламе и Ју, дури и ако сечете само од едната страна. Ова ќе овозможи рамномерна апсорпција на вода, што „ги одржува дрвените влакна постабилни“, објаснуваат тие.

3. Измијте го што е можно побрзо

И кога станува збор за миење табла за сечење, ќе сакате да ја измиете што е можно поскоро, особено кога сечете нешто со непријатен мирис или сурово, како месо, риба, лук и слично. Аламе и Ју велат дека колку побрзо ќе го измиете, толку подобро ќе можете да избегнете мирис.

4. Ослободете се од мирисот на лимон и сол

Ако некој мирис сè уште трае на таблата за сечење (како лук), земете лимон и малку сол. „Посипете многу груба сол на таблата, а потоа исечете го лимонот на половина и истријте ја солта во чинијата“, препорачуваат Аламе и Ју, „стискајќи го сокот врз чинијата“. Yourе има свеж мирис на лимон на вашата чинија и, се надевам, нема ни трага од лук, кромид или слично.

5. Користете сода бикарбона како резервна опција

Ако лимонот и солта не се доволно ефикасни и има уште малку мирис, мирисот веројатно ќе се распрсне природно додека се суши.

Но, еден начин да се отстрани тврдоглавиот мирис, според Аламе и Ју, е да го исчистите смрдливиот дел од таблата со паста од сода бикарбона користејќи сунѓер или четка за заби. „Може да направите паста со мешање на три дела сода бикарбона со еден дел вода“, објаснуваат тие, забележувајќи дека мирисите што остануваат на површината често предизвикуваат слаби органски киселини. „Сода бикарбоната ги неутрализира ваквите киселини, отстранувајќи им го мирисот“, додаваат тие.

Прегледи:
671
Објавено на:
06.05.2021