Категории

7 намирници кои никогаш не треба да ги загревате во микробранова печка

Првпат измислена случајно во 40-тите години на минатиот век, микробрановата печка сега е една од најголемите кујнски апарати во секое домаќинство. Додека оваа машина значи погодност за готвење и загревање, постојат специфични видови храна што по секоја цена треба да избегнувате да ги готвите во микробранова печка.

Ние  сме тука да ви помогнеме да бидете безбедни и здрави. Набудувајќи ги овие ”микробранови НЕ погодни работи”, ги намалувате шансите за потенцијална несреќа што може да се случи.

1. Варени јајца


Кога ќе загреете варено јајце во микробранова печка, се собира пареа од молекули на вода што предизвикува натрупување на притисок. Бидејќи јајцата имаат тенка мембрана и лушпа, тие не можат да го задржат целиот притисок, што може да доведе до многу жешка експлозија во микробранова печка, на вашата чинија, па дури и кога ќе гризнете!

2. Моркови


Иако морковот може да се готви и загрева во микробранова печка, суровиот морков, особено оние со лушпа уште активна, можат да бидат потенцијално опасни. Ако морковите не се мијат правилно и имаат остатоци од нечистотија, минералите во почвата може да предизвикаат искри во микробранова печка, исто така познати како лак. Стрелката може да предизвика сериозно оштетување на вашата микробранова печка доколку тоа се случува постојано.

3. Преработено месо


За почеток, преработеното месо не е најхранливо од видовите на храна бидејќи содржи големи количини сол, адитиви, хемикалии и конзерванси. Но, кога додавате микробранова радијација во омиленото сувомеснато месо и конзервирана храна, нивото на холестерол може да се зголеми, што може да доведе до проблеми со срцето. Најбезбеден начин да ги загреете шунките и колбасите е на скара или на шпорет.

4. Вода


Загревањето на водата во микробранова печка може да изгледа како наједноставно и без проблеми од вашите опции. Но, студиите покажуваат дека многу случаи на изгореница доаѓаат од врела вода што се загрева во микробранова печка, особено кога ракуваат деца. Електромагнетните бранови во микробранова печка може да предизвикаат прегревање на водата, што ги прави молекулите на водата нестабилни и можат да предизвикаат интензивно вриење, па дури и експлозии!

5. Чили пиперки


Чили пиперките, особено оние навистина зачинетите, содржат високо ниво на капсаицин, што може да биде прилично запаливо. Кога капсаицинот е изложен на електромагнетни бранови во микробранова печка, тој почнува да чади и може да биде склон на запалување! Огнот и чадот што ќе се ослободат од микробранова печка може да предизвикаат иритација на кожата и чувства на печење.

6. Пилешко


Пилешкото е популарен виновник за ширење на салмонела, особено кога не е правилно сварено! Кога готвите парче сирово пилешко во микробранова печка, шансите за рамномерно и темелно готвење се многу мали, што ја прави потенцијална опасност за контаминација на бактериите. Истото може да се каже и за другите парчиња сурово месо. Најдобро е да се готви месо темелно, на директна топлина, како во тава, на скара или во рерна.

7. Домати и сос од домати


Како варени јајца, доматите можат да предизвикаат експлозивен хаос кога ќе поминат премногу време во микробранова печка. Поради содржината на течност во свежи домати и сос од тестенини, натрупувањето на притисокот предизвикува нивно измачување и пукање на течност, оставајќи ја вашата микробранова печка покриена со црвени прскалки.

Дали сте наишле на некоја од овие несреќи во микробранова печка? Врз основа на искуството, дали има друга храна што не треба да биде изложена на електромагнетни микробранови печки?

Прегледи:
981
Објавено на:
19.10.2020