Лебот е главната состојка во човечката исхрана. Дури и по илјадници години, лебот останува најредовно консумираната храна во светот, поради тоа што одговара речиси со секоја храна, хранлив е и има одличен вкус. Постојат многу различни видови леб, како што е пченкарниот, белиот, интегралниот, слаткиот леб, бесквасниот леб… Некои видови на леб се поздрави од останатите. Често се поставува прашањето: Дали лебот е добар за нашето здравје, а ние ви издвојуваме 10 главни придобивки од него!
View this post on Instagram
10. Имате огромен избор
Бел леб на парчиња, интегрален, фити леб, јачменов леб, ѕвезда леб, диетален леб се само дел од големиот избор на лебови во зависност од вашите потреби кои ќе ги најдете меѓу лебовите на Жито Интеграл.
9. Ќе имате поздрава кожа и коса
Кој би рекол дека убавината е поврзана со лебот? Но, тоа е точно: лебот содржи Б витамин и протеини, кои се многу значајни за вашата кожа и коса.
8. Ќе имате повеќе енергија
Јаглехидратите го снабдуваат вашето тело со енергија. Поради тоа, лебот е основна намирница за енергија во текот на денот.
7. Може да го консумирате на повеќе начини
Со него може да направите тост, да го консумирате за појадок, ручек, вечера. Притоа одлично одговара со секоја храна, солено или слатко – изборот е ваш!
6. Достапни во 1500 помали продажни места
Поради големата распространетост, лебовите на Жито Интеграл ќе ги најдете во продавницата најблиску до вас.
View this post on Instagram
5. Не содржи многу шеќери и масти
Лебовите природно не содржат високо количество на шеќери и масти. Токму затоа, одлични се за вашето здравје и фигура.
4. Железо
Железото е потребно за пренесување на кислород низ телото. Поголемиот дел од луѓето не внесуваат доволно железо – затоа потребно е да јадете повеќе леб!
3. Ќе бидете посреќни
Не сте расположени? Направете сендвич со лебовите на Жито Интеграл. Јаглехидратите го поттикнуваат хормонот на среќа што резултира со подобрување на расположението.
2. Калциум
Калциумот е од исклучително значење за зацврстување на коските и забите. Лебот обезбедува преку 10% од калциумот во исхраната.
1. Ќе живеете подолго
Во истражувањето на институтот на Харвард за јавно здравје, откриена е врската помеѓу исхраната богата со леб и ризикот од смрт. Истражувањето е спроведено на 100.000 испитаници по што се заклучило дека јадењето леб го намалува ризкот од смрт за 5 проценти и ризикот од смрт предизвикана од кардиоваскуларни болести за 9 проценти.
View this post on Instagram
Сите овие придобивки се одлична причина лебот да биде неизоставен дел од намирниците на вашата трпеза. Затоа изберете го најдоброто, изберете квалитет и многу вкусови, изберете ги лебовите на Жито Интеграл!