Мандарината е послатко цитрусно овошје отколку портокалот.
Содржи малку калории (45 kcal / 100 g), обезбедува голема количина на витамин Ц, провитамин А и калиум.
Мандарината е роднина на портокалот, овошје кое припаѓа на групата агруми. Посладока е од портокалот, има заситена портокалова боја. Голема предност на ова овошје е неговата лесна кора, што ја прави мандарината одлична закуска во текот на денот. Наспроти изгледот, мандарините се голема и разновидна група на овошје. Исто така, вкусот варира во зависност од сортата – клементините се многу слатки, додека мандарините се малку кисели.
Ако спаѓате во групата на големи љубители на овие агруми, тогаш сигурно се прашувате колку калории имаат мандарините? Мандарината е нискокалорично овошје, 100 гр. од овие агруми обезбедуваат 45 kcal. Просечното овошје, заедно со кората, тежи околу 100 грама.
Хранлива вредност на мандарините
Се состојат од 88% вода, затоа тие и добро хидрираат. Нивниот состав вклучува првенствено едноставни јаглено хидрати во мала количина (9,3 g / 100 g). Не плашете се од шеќер во ова овошје! Во мандарините, шеќерите се јавуваат во комбинација со диетални влакна (1,9 g / 100 g).
Погледнете ја целосната хранлива вредност на мандарините:
Хранлива вредност (во 100 g):
- енергетска вредност: 45 kcal
- јаглени хидрати: 9,3гр.
- маснотии: 0,2гр.
- заситени масти 0,02гр.
- протеини: 0,6гр.
- влакна: 1,9гр.
- сол: 0,003гр.
Карактеристики на мандарините
Една голема мандарина покрива и до 55% од вашите дневни потреби за витамин Ц. Витаминот Ц го поттикнува правилното функционирање на имунолошкиот систем и штити од оксидативен стрес. Исто така, ја зголемува апсорпцијата на железо од храната. Поради оваа причина, вреди да се вклучи ова овошје во исхраната на луѓе со анемија. Исто така е важна состојка во веганската исхрана, која вообичаено содржи помалку железо.
Мандарините исто така обезбедуваат провитамин А, т.е. бета-каротин. Тоа е хербална боја која делува како природен антиоксиданс. Провитаминот А во организмот се претвора во вистински витамин А, кој е одговорен за правилен вид. Ова овошје е исто така извор на калиум, кој помага во одржување на нормален крвен притисок, ги поддржува функциите на нервниот систем и контрактилноста на мускулите. Тие имаат низок индекс (ИГ = 55) и гликемиско оптоварување (ŁG = 5), така што може да го јадат луѓе со дијабетес тип II и отпорност на инсулин. Ова овошје го задоволува апетитот и не предизвикува пад на енергија.
Сок или свежо овошје?
Свежо овошје. Во чаша сок има многу шеќер, а со пиењето не добивате чувство на ситост.
Како да купувате и да ги чувате мандарините?
Изберете сјајно, силно портокалово овошје со интензивна арома. Чувајте го на собна температура или во долните фиоки на ладилникот. Правилното складирање ја продолжува нивната свежина до една недела.