Категории

Сè што не сте знаеле за мандарините

Мандарината е послатко цитрусно овошје отколку портокалот.

Содржи малку калории (45 kcal / 100 g), обезбедува голема количина на витамин Ц, провитамин А и калиум.

 

Мандарината е роднина на портокалот, овошје кое припаѓа на групата агруми. Посладока е од портокалот, има заситена портокалова боја. Голема предност на ова овошје е неговата лесна кора, што ја прави мандарината одлична закуска во текот на денот. Наспроти изгледот, мандарините се голема и разновидна група на овошје. Исто така, вкусот варира во зависност од сортата – клементините се многу слатки, додека мандарините се малку кисели.

 

Ако спаѓате во групата на големи љубители на овие агруми, тогаш сигурно се прашувате колку калории имаат мандарините? Мандарината е нискокалорично овошје, 100 гр. од овие агруми обезбедуваат 45 kcal. Просечното овошје, заедно со кората, тежи околу 100 грама.

 

Хранлива вредност на мандарините

Се состојат од 88% вода, затоа тие и добро хидрираат. Нивниот состав вклучува првенствено едноставни јаглено хидрати во мала количина (9,3 g / 100 g). Не плашете се од шеќер во ова овошје! Во мандарините, шеќерите се јавуваат во комбинација со диетални влакна (1,9 g / 100 g).

 

Погледнете ја целосната хранлива вредност на мандарините:

 

Хранлива вредност (во 100 g):

  • енергетска вредност: 45 kcal
  • јаглени хидрати: 9,3гр.
  • маснотии: 0,2гр.
  • заситени масти 0,02гр.
  • протеини: 0,6гр.
  • влакна: 1,9гр.
  • сол: 0,003гр.

 

Карактеристики на мандарините

Една голема мандарина покрива и до 55% од вашите дневни потреби за витамин Ц. Витаминот Ц го поттикнува правилното функционирање на имунолошкиот систем и штити од оксидативен стрес. Исто така, ја зголемува апсорпцијата на железо од храната. Поради оваа причина, вреди да се вклучи ова овошје во исхраната на луѓе со анемија. Исто така е важна состојка во веганската исхрана, која вообичаено содржи помалку железо.

 

Мандарините исто така обезбедуваат провитамин А, т.е. бета-каротин. Тоа е хербална боја која делува како природен антиоксиданс. Провитаминот А во организмот се претвора во вистински витамин А, кој е одговорен за правилен вид. Ова овошје е исто така извор на калиум, кој помага во одржување на нормален крвен притисок, ги поддржува функциите на нервниот систем и контрактилноста на мускулите. Тие имаат низок индекс (ИГ = 55) и гликемиско оптоварување (ŁG = 5), така што може да го јадат луѓе со дијабетес тип II и отпорност на инсулин. Ова овошје го задоволува апетитот и не предизвикува пад на енергија.

 

Сок или свежо овошје?

Свежо овошје. Во чаша сок има многу шеќер, а со пиењето не добивате чувство на ситост.

 

Како да купувате и да ги чувате мандарините?

Изберете сјајно, силно портокалово овошје со интензивна арома. Чувајте го на собна температура или во долните фиоки на ладилникот. Правилното складирање ја продолжува нивната свежина до една недела.

Прегледи:
1017
Објавено на:
11.01.2020