Рецепт за супа што го подигнува имунитетот, полн со железо и витамини – лесно се прави и служи со еден одличен додаток!
Дури и како деца, ни беше кажано дека ќе бидеме здрави, силни и ќе пораснеме ако јадеме спанаќ, но тоа не е родителска заблуда, туку вистинска вистина. Спанаќот е храна полна со железо и витамини, и ако ја јадете редовно, вашето тело ќе ви биде благодарно. Освен што го чисти организмот од токсини, тој позитивно влијае и на имунитетот.
Ви носиме рецепт за супа од спанаќ, но овој пат сосема поинаков отколку што сте пробале. Тајната е во додатокот на супата, која содржи две моќни намирници – боранија и пршута. Ситно зачинето во комбинација од различни вкусови, ова вегетаријанско јадење ќе биде идеално за семеен ручек.
СОСТОЈКИ:
- 500 гр спанаќ (може и замрзнат)
- 250 гр пршута
- 250 гр смрзната боранија
- 500 мл млеко
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- свеж магдонос
- чили
- 20 гр путер
- 3 лажици брашно
- маслиново масло
- со, црн пипер
- 4 парчиња леб
ПОДГОТОВКА:
Исечете го кромидот многу ситно, пржете во тава во масло околу 5 минути. Додадете брашно и пржете на средна топлина, мешајќи повремено, околу 5 минути. Истурете малку млеко и добро измешајте со процесор за храна. Додадете го остатокот од млекото и варете додека смесата не се згусне, 5 минути.
Истурете спанаќ во млеко, варете на тивок оган 10 минути. Загрејте го маслиновото масло во тава и додадете пршута, боранија, чили (по избор) и лук. Додадете сол и пржете го зеленчукот до златно кафеава боја, зачинете со сол и бибер, додадете го магдоносот.
Загрејте ја рерната на 180 ° С. Посипете го лебот со маслиново масло и печете во рерна додека не порумени. Истурете ја супата од спанаќ во чинија, потоа ставете парче леб во неа, и додадете ја пржената боранија и пршута на неа. Послужете и уживајте во вкусот и одличниот извор на витамини и минерали.