Категории

Напумпајте го иминутетот оваа зима – 3 клучни витамини кои морате да ги внесувате

За време на студените зимски месеци, нашиот имунитет често е ослабен, па затоа сме поподложни на многу сезонски инфекции. Затоа е важно да се обидете да јадете што е можно поразновидна храна, а особено важни се два витамини и еден минерал.

Обидете се да јадете што повеќе протеини и храна богата со витамин Д во текот на зимата Овој витамин е неопходен за нас за регулирање на имунолошкиот систем, за раст и развој, за здрави коски и многу други процеси во нашето тело. Бидејќи нашата кожа го произведува под влијание на сонцето, а во зимските месеци ја нема доволно, мора да ја зајакнеме исхраната со храна богата со витамин Д.

Тоа се масни риби како лосос, харинга, сардина, туна. Освен во рибата, витаминот Д го има и во јајцата, збогатено млеко, говедско и телешки црн дроб. Доколку сеуште ја немате оптималната доза на овој витамин во крвта која може да се провери со анализа, консултирајте се со доктор за изборот на суплементација

Зголемете го внесот на витамин Ц со цел дополнително да го зајакнете вашиот одбранбен систем и да овозможите апсорпција на железо. Еден начин е да го зголемите внесот на витамин Ц.

Најмногу го има во агрумите (лимон, портокал, грејпфрут), киви, бобинки, брокула, брокула, карфиол, пиперки, зелка… Обидете се да ги јадете овие намирници што е можно повеќе свежи, веднаш по купувањето и да ги загревате што е можно помалку. да изгубите што е можно помалку од овој скапоцен витамин. Еден портокал, на пример, ќе ви обезбеди околу 60 отсто од дневните потреби за витамин Ц.

Покрај витаминот Ц, важна улога игра и минералот цинк. Најмногу го има во црвеното месо, јајцата, млекото, неглазираните житарки, пченични никулци, спанаќот, мешунките, остригите, тиквата, ленот и семките од сончоглед, бадемите, оревите…

На пример, 100 гр говедско месо ќе ви обезбеди 50 проценти од дневните потреби за цинк.

Прегледи:
484
Објавено на:
15.01.2022