Категории

Божиќни растенија за декорација кои се отровни

За време на празниците, скоро секој дом е декориран со имела, божиќна ѕвезда или бршлен.

Овие растенија се декоративни и ние често ги користиме за правење икебани и за украсување на празничната маса за време на новогодишните и божиќните празници.

Во празнична треска, лесно е да се заборави дека некои од растенијата што ги користиме за украсување на нашиот дом се отровни. Иако тие се убави и изгледаат стилски во нашиот ентериер, треба да бидете претпазливи, особено ако имате мали деца или домашни миленици.

 

Кои популарни растенија се опасни за нашето здравје?

 

Имела

Декорирањето со имела е добра идеја за празниците. Како и да е, бидете внимателни затоа што имелата е отровна. Семињата или отровот што се наоѓаат во плодовите од имелата се токсични. Заболувања кои се  појавуваат ако се проголтаат вклучуваат гастроинтестинални проблеми, колапс, останување без здив и брадикардија.

 

Божиќна ѕвезда

Божиќната ѕвезда содржи штетни материи кои во контакт со човечка кожа можат да предизвикаат иритација на кожата (црвенило), а проголтување на лисјата или овошјето дури може да предизвика и труење. Црвените лисја на ѕвездата се многу привлечни за децата, кои се спремни да стават сè во уста. Затоа, тие може да претставуваат сериозен здравствен ризик за него. Која е нејзината штета? Сите делови од неа се штетни. Млекото е отровно во стеблато, лисјата и корените. Внесувањето може да предизвика локална орална иритација. Во поголеми количини може да предизвика сериозно труење што бара хоспитализација.

 

Жива божиќна елка

Живата божиќна елка понекогаш предизвикува таканаречен “синдром на божично дрво”. Научниците биле заинтересирани за врската помеѓу зголемената поспаност, кашлање и општа слабост кај луѓето кои го слават Божиќ со присуство на жива елка во нивните домови. Симптомите кои можат да личат на настинка или појава на грип се покажале како реакција на телото да контактира со мувлата што ги покрива дрвјата. Истражувачи од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Њујорк дошле до такви заклучоци.

 

Зеленика

Најмногу ценети се оние со темно зелена, светкави лисја (можеби со бела боја) и црвени плодови. Најмногу се увезуваат од европски земји. Токму од нив најмногу се направени Божиќните украси. Важно е да се запамети дека плодовите се отровни. Ова е особено важно ако имате деца кои сакаат да пробаат сè, а црвените зрнца можат да бидат многу привлечни за нив. Ако се проголтаат, веднаш побарајте лекарска помош.

 

Бршлен

Бршленот станува се повеќе популарен. Сепак, бршленот е отровно растение. Сите делови на растението можат да бидат опасни. Причината е присуството на сапонин, кој ја иритира кожата и предизвикува дијареја, па дури и застој на дишењето при голтање.

Прегледи:
1023
Објавено на:
12.12.2019