Во потрага сте по брз, едноставен и вкусен ручек кој лесно се подготвува? Во продолжение погледнете го рецептот кој ги задоволува сите услови.
Карфиолот е зеленчук кој му припаѓа на семејството на диви зелки. Тој е исклучително здрав и е одличен извор на витамин Ц и фолна киселина. Жените го сакаат затоа што е лесно да се подготви – можете да го печете, да го варите, да направите крем супа или бибер. Ова е рецептот за подготовка на печен карфиол. Овој едноставен и вкусен, оброк без месо може да се јаде како главно јадење или како додаток.
Состојки:
- 1 главица карфиол
- 1 јајце
- 2,5 дл кисела павлака
- 1 чаша лебни трошки
- 1 лажица масло
- 150 г рендано сирење по желба
- сол
- бибер
Подготовка:
1. Исчистете ја главичката на карфиолот од листовите и раздвојте ја на помали цветови.
2. Во загреана вода ставете ги раздвоените цветови од карфиолот и варете ги околу 15 минути додека не станат меки.
3. Огноотпорниот сад премачкајте го со една лажица масло и посипете две супени лажици трошки од леб.
4. На лебните трошки распоредете ги цветовите од карфиол.
5. Во садот, измешајте ја павлаката, јајцето, сирењето, остатокот од трошките од леб и зачинете ги со сол и бибер по желба.
6. Добиената смеса распределете ја по цветовите од карфилот во огноотпорниот сад.
7. Јадењето печето го во рерна на 200ºC околу 20-25 минути.
Добар апетит!