Овој рецепт морате да го запишете затоа што многу често ќе сакате да го правите.
Состојки за 12-14 мафини:
- 1 јајце
- 75 грама масло
- 130 грама кисела павлака
- ½ лажичка екстракт од ванила
- 115 грама брашно
- 50 грама какао во прав
- 1 лажичка прашок за пециво (7,5 g)
- 1/3 лажичка сол
- 150 грама бел шеќер
- 45 грама кафеав шеќер
- 75 грама топла вода
За кремот:
- 30 грама брашно
- 150 грама шеќер
- 250 грама млеко
- ¼ лажичка сол
- 225 грама омекнат путер
- 70 грама путер од кикиритки
- ½ лажичка екстракт од ванила
Состојки за карамел сос:
- 150 грама шеќер
- 40 грама вода
- 120 грама павлака за шлаг
- малку сол
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 175-1800С.
- Наполнете го калапот за мафини со хартиени кошнички.
- Во една чинија измешајте го брашното и какаото, заедно со прашокот за пециво и солта.
- Додадете го шеќерот и промешајте со лажица.
- Измешајте ја павлаката, маслото, јајцата и екстракт од ванила со лажица.
- Измешајте ги сувите и влажните состојки за да дабиете густа смеса.
- Потоа, додајте топла вода постепено и мешајте додека не се изедначи, но овој пат да биде малку поретка смеса.
- За полесно ракување, смесата префрлете ја во подлабок сад, а потоа наполнете ги корпите за хартија до 2/3 од висината.
- Во зависност од тоа колку се големи вашите корпи, ќе имате од 12 до 14 мафини.
- Печете во загреана рерна 20-22 минути.
- Најдобро е да проверите по 18 минути и да продолжите по потреба.
- Оставете ги да се оладат целосно пред да ги украсите со крем.
Мартин М. | Среќа.мк