Може да се служат како топло предјадење, но и како главно јадење со сезонска салата
Состојки:
- 4 јајца
- 150 грама брашно
- 300 мл млеко
- малку сол
- малку вода
- 300 гр шунка
- 300 гр едамер
- 100 мл павлака
Подготовка:
- Подгответе смеса од 2 јајца, 150 грама брашно, 300 мл млеко и малку сол.
- Изматете ја смесата и испечете ги палачинките.
- Кога ќе завршите, премачкајте ги со павлака.
- Ставете шунка и емамер, преклопете ги краевите и завиткајте ги.
- Извалкајте ги во брашно, а потоа во јајца и презла и пржете ги додека не добијат златно кафеава боја.
- Послужете со тартар или ѕаѕики сос.