Ние не само што јадеме, туку и како јадеме, покажа студија за големината на залакот, големината на порцијата и брзината на конзумирање храна. Ако послужите повеќе храна, јадете побрзо и вашите загризи се поголеми, ќе јадете повеќе, е клучниот наод на студијата на американски и холандски нутриционисти, која веројатно нема да изненади никого.
Една студија, вклучена во 44 мажи и 44 жени, дава дополнителна тежина на претходните предупредувања за конзумирање брза храна, бидејќи на телото му требаат до дваесет минути за да му сигнализира на мозокот дека телото е исполнето. Варењето започнува веќе во устата, па затоа е многу важна брзината со која јадеме.
Луѓето кои јадат премногу брзо, земаат големи залаци и брзо голтаат, така што плунката и ензимите немаат време да ја „подмачкуваат“ храната и да ја исецкаат пред да стигне до стомакот. Според студијата, луѓето јадат повеќе ако чинијата им се полни. Додуша, тоа не значи дека треба да јадете скоро сè од тоа, но повеќето ќе јадат во просек 43 проценти повеќе од вообичаено, ако порциите се поголеми за три четвртини. Како дел од студијата, група мажи и жени јаделе тестенини со сирење еднаш неделно за еден месец. Големината на порцијата беше различна секој пат и варираше помеѓу 400 и 700 грама.
Експертите од Државниот универзитет Пен и од Мастрихт во Холандија анализирале колку брзо јаделе испитаниците, големината на нивните залаци и ја измериле тежината на „чинијата“ пред и после јадење. За оние кои сакаат да внесат помалку калории, резултатите нудат многу практични заклучоци. Ако обрнете внимание на големината на порциите, јадете побавно и помали грицки, ќе избегнете прејадување, изјави водечкиот автор на студијата Пејџ Канингем од Американското здружение на нутриционисти. Постои решение за оние кои не сакаат да се откажат од поголеми порции – изберете храна со помалку калории.