Категории

(ФОТО) Ексклузивниот остров за кој жителите одат во екстремности за да го сочуваат

Погледнете како изгледа најексклузивниот остров на земјата

Островот Lord Howe се наоѓа на 780 километри североисточно од Сиднеј а за него може да се каже дека изгледа како вистински рај на земјата. Илјадници ретки риби пливаат во водите на Пацификот, полутропската дождлива шума е полна со егзотични растителни и животински врсти. А поради недостатокот од предатори, луѓето се возат на велосипеди по улиците долги 13 километри низ тунели од палми. Овде нема рекламни плакати, куќите немаат клучеви, велосипедите не се заклучуваат и нема сигнал за користење мобилни телефони.

  

Овој остров е долг 11 километри и широк 2 километри и е опкружен со тиркизна лагуна со корални гребени под заштита на УНЕСКО уште од 1982 година поради вулканската географија и ретките животински и растителни врсти кои го населуваат и не можат да се пронајдат никаде на друго место во светот.

Сепак, овој рај е изклучително скапо место за туристите. Цените за сместување и рестораните се вртоглаво високи а за да резервирате соба морате да го направите тоа една година однапред. Кампувањето не е дозволено и нема ефтино сместување, а крстарењето е строго забрането.

Овој остров е еден од најексклузивните австралиски острови на кој најчесто доаѓаат светските богаташи кои сакаат мирен одмор.